Quantcast
Channel: אשה עובדת - טלי חרותי-סובר
Viewing all articles
Browse latest Browse all 180

נשים עשירות נהנות יותר?

$
0
0

נשים עשירות נהנות יותר ?

בשבוע שעבר התפרסמה החלוקה החדשה לאשכולות, השיטה שמצאה הל"מס ב-2006 לדרג את כלל ישובי הארץ (256) על פי מצבם הסוציו אקונומי . חלק עלו, חלק ירדו (בלא יותר מאשכול אחד), שוב הסתבר שאשכול 10, מקביל במידה רבה לעשירון 10, מאכלס ישובים כמו סביון , כפר שמריהו ועומר, בעוד אשכולות 1 ו-2 מאופיינים בישובים כמו לקיה, אבו בסמה, ובית"ר עלית.

אחד הנתונים שמשכו את תשומת ליבי היה זה שתיאר את מספרן של נשים עובדות בכל אשכול, נשים בגילאי עבודה 25-54, או נכון  יותר – מספרן של נשים לא עובדות בכל אשכול.

למה דווקא עבודת נשים? כי בעוד ברוב המגזרים, למעט המגזר החרדי, עבודת גברים כמעט טריוויאלית  (ואכן בישראל עובדים קרוב ל-70% מהגברים בגילאי עבודה , עדיין נמוך  מרוב מדינות מערב אירופה ). יציאת נשים לעבודה עדיין פחות טריוויאלית, והמספרים אכן נמוכים יותר,  כ-58%.

גם כשהן עובדות המצב לא מזהיר. בממוצע מרוויחה אישה שני שליש מגבר, כ-6600 שקלים בחודש לעומת 9500 שקלים לגבר. נתון מדהים נוסף  שפרסמה הלמ"ס לאחרונה קובע שכל אישה שלישית בישראל אינה עובדת במשרה מלאה. עבודה חלקית לא רק שלא מאפשרת להתפרנס כראוי, היא גם לא מאפשרת קידום בסולם הדרגות הארגוני  מה שלא מאפשר  להרוויח  יותר בשלבים מאוחרים יותר. נשים גם נוטות להיכנס לגטאות ורודים – חינוך, מקצועות טיפול וסיעוד – שהמשכורות בהן נמוכות במיוחד. כך נוצר מעגל קסמים בעייתי שלא מאפשר עצמאות כלכלית, וגם פוגע בפרנסת המשפחה. לא לחינם נקראת משכרות האישה פעמים רבות  "משכורת שנייה", ולא פעם היא עוברת ישר למטפלת.

בחזרה לאשכולות . והנה הנתונים המעניינים:

באשכול 1 – שהוא הנמוך מכולם – מספר הנשים שאינן עובדות מגיע ל-69.4%

אשכול 2 – 73.4%

אשכול 3- 58.9%

המספרים האלה לא מפתיעים. באשכולות המאוכלסים בעיקר משפחות ערביות וחרדיות נמצא רמת השכלה נמוכה, רמת ילודה גבוהה יחסית, וכיוון שהן חיות בעיקר בפריפריה– גם פחות אפשרויות השתכרות. האמהות במקומות האלה ממלאות תפקידים יותר מסורתיים בעיקר כי אין להן ברירה. צריך לקחת גם בחשבון שחלק  נכבד מאנשי האשכולות האלה עובדים בשחור, לכן אישה, כמו גם גבר, לא תמיד רשומים  כעובדים.

אשכול 4 – המספר צונח ל-  28.6% מהנשים שלא עובדות, אך הוא עדיין יחסית גבוה.

אשכול 5 – מתקרבים למעמד הביניים – 16.1% נותרות בבית

אשכול 6 – רק  12.2%

אשכול 7 – 12.2%

אשכול 8 – 11.6%

אשכול 9 – 10% בלבד מהנשים אינן עובדות.

והנה השוס : אשכול 10 מראה קפיצה גדולה מאוד של נשים שלא מגיעות למשרד בכל בוקר . 29.8% מן הנשים שחיות בישובים האלה לא עובדות, מספר דומה לאשכול 4 למשל, ופי שלושה יחסית  לנשות אשכול 9 .

השכר הממוצע לנפש באשכול 10 הוא קצת יותר מ-16,000 שקלים , לעומת 1700 שקלים לחודש באשכול 1. גם רמת ההשכלה הרבה יותר גבוהה, ואתה רמת ההזדמנויות , ובכל זאת, כל אישה שלישית באשכול 10 לא עובדת. בעוד נשות האשכולות הנמוכים לא מוצאות עבודה (או יכולות לעבוד בעיקר בניקיון אם בכלל מסוגלות לצאת מהכפר), ונשות אשכולות הביניים חייבות לצאת לעבודה כדי לעזור בפרנסת המשפחה (וגם יכולות לעשות את זה) , נשות האשכול הגבוה בוחרות שלא לעבוד. חשבון הבנק יסתדר גם בלעדיהן.

לעניות דעתי הבלתי קובעת, חיים שלמים של קאנטרי, ספא ובתי קפה, הופכים למשעממים מאוד, שלא לדבר על מסר לא – משהו לבנות המשפחה הצעירות, אך יש שיגידו שפמיניזם אמיתי פירושו בחירה בדרך בה את מנהלת את חייך, ובמילים אחרות : נשים עשירות, שוב, נהנות יותר.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 180